De oprichting

Als we het verslag van de eerste vergadering doornemen lezen we dat Jan Schweitzer, Aloys Probst en Giel van Lier de oprichters zijn van de vereniging. Giel van Lier vervulde zelfs een dubbelfunctie als penningmeester én secretaris. Jan Schweitzer was de eerste voorzitter en Aloys Probst nam de rol van regisseur op zich.

In de notulen komt ook naar voren dat je als lid van de vereniging uit de St. Josephparochie moest komen en werd de contributie vastgesteld op 50 cent per maand. Dit om een jaarlijkse feestavond voor de leden te kunnen organiseren.

Tosjopa is ontstaan uit het kerkkoor van de parochie, waarvan enkele leden een sketch opvoerden tijdens de jaarlijkse Cecilia avond in november 1961. Dit sloeg zo goed aan dat ze in ‘t Zaelke in de St. Josephparochie met vrienden en familie voorzichtig begonnen met het repeteren van andere stukken.

Om aan een naam te komen schreven ze een prijsvraag uit. Dit leidde tot vele inzendingen waaronder ook de uiteindelijke winnaar: Tosjopa
Toneelvereniging Sint Joseph Parochie

Limburgs dialect

“Oma komt logeren” is het 1e toneelstuk dat voor een groter publiek wordt opgevoerd. Het opvolgende stuk “De oplichter” oftewel “Der Hochstapler” werd in Duitsland opgevoerd en dat leidde tot vermelding in diverse kranten waaronder ook de Telegraaf. In die tijd waren er in de grensstreek weinig andere verenigingen die ook de Duitse taal machtig waren.

In het verleden is Tosjopa door het LFA (Limburgse federatie voor amateurtoneel) benaderd en uitverkoren om als dialect groep uit Noord Limburg te bewijzen dat zwaardere stukken ook in het dialect gespeeld kunnen worden. Dit resulteerde in de opvoering van het stuk “Groenten uit Balen”, onder leiding van professioneel regisseur Peter Stam.

De verhuizing

In 1995 moest Tosjopa noodgedwongen verhuizen van ‘t Zaelke naar de Harmoniezaal in hartje centrum. In dat zelfde jaar is ook Jaap van Donselaar als professionele regisseur aangetrokken. Jaap is een theaterman van de bovenste plank. Hij heeft bij grote theatergezelschappen gespeeld en werd in 1997 uitgeroepen tot winnaar van een Gouden Kalf voor beste mannelijke hoofdrol in het docudrama “De tranen van Castro”.

In 1999 werd Tosjopa door “Veldeke Krink Venlo” benaderd om de jaarlijkse galamiddag toneelmatig te verzorgen. Met het thema “Tegelen 100 jaar geleden” werd deze middag een doorslaand succes. In een uitverkochte zaal voor 700 mensen werd in De Haandert geschiedenis geschreven. Onder regie van Jaap van Donselaar wordt Tosjopa in de opvolgende jaren naar een hernieuwd hoogtepunt getrokken. De kleine zaal in Cultureel Centrum De Haandert wordt dan de locatie waarbij de uitvoeringen van Tosjopa uitstekend tot haar recht blijken te komen. De grappen, de timing en de typetjes worden nog meer verfijnd. In een tijdperk van 11 prachtige jaren is het laatste stuk onder artistieke leiding van Jaap in 2007 “Zusters in Zake”.

Tosjopa door de jaren heen

Karin Buwalda, Loek van Rhee en Anne Nooten hebben allemaal met hart en ziel als regisseur gewerkt binnen onze vereniging en met veel succes. Jaar na jaar hadden we vele drukbezochte en vaak uitverkochte voorstellingen. Inmiddels heeft Mariet Tans plaatsgenomen op de regisseursstoel. Voorstelling na voorstelling werkt zij vol enthousiasme met de toneelspelers om weer een fantastische voorstelling neer te zetten.

We kunnen er zeker van zijn dat de toneelvereniging Tosjopa diepgeworteld is binnen de Tegelse samenleving. Want zelfs na een noodgedwongen voorstellingen stop van 3 jaar door de coronapandemie is de gedrevenheid van alle leden nog onverminderd hoog en kunnen jullie nog jarenlang genieten van hilarische en komische grappen en grollen op het toneel.

Voorzitters sinds de oprichting

Heb jij talent?

“Ontketen je passie op en rondom het podium! Ontdek de spotlights, meld je aan en schitter!”

De Tosjopa crew