Tosjopa door de jaren heen

In 1986 viert Tosjopa haar 1e jubileum en wel haar 25 jaar bestaan. De vereniging is inmiddels uitgegroeid van "kleine vereniging" tot een respectabel "toneelgroep" met zo'n 18 uitvoeringen met 1 productie per jaar.

In het verleden is Tosjopa door het LFA benaderd en uitverkoren om als dialect groep uit Noord Limburg te bewijzen dat dialect ook in zwaardere stukken kan worden toegepast. Dit resulteerde in de opvoering van het stuk "Groenten uit Balen", onder leiding van professioneel regisseur Peter Stam.

In 1995 moest Tosjopa noodgedwongen verhuizing van "het Zaelke" naar "de Harmoniezaal" in hartje centrum. In dat zelfde jaar is ook Jaap van Donselaar als professionele regisseur aangetrokken. Jaap is een theater man van de bovenste plank. Hij heeft bij grote theatergezelschappen gespeeld en werd in 1997 uitgeroepen tot winnaar van een Gouden Kalf voor beste mannelijke hoofdrol in het docudrama "De tranen van Castro".

In 1999 werd Tosjopa door "Veldeke Krink Venlo" benaderd om de jaarlijkse galamiddag toneelmatig te verzorgen. Met het thema "Tegelen 100 jaar geleden" werd deze middag een doorslaand succes. In een uitverkochte zaal voor 700 mensen werd in de Haandert geschiedenis geschreven.

Onder regie van Jaap van Donselaar wordt Tosjopa in de opvolgende jaren na een hernieuwd hoogtepunt getrokken. De kleine zaal in cultureelcentrum "de Haandert" wordt dan de locatie waarbij de uitvoeringen van Tosjopa uitstekend tot haar recht blijken te komen. De grappen, de timing en de typetjes worden nog meer verfijnd. In een tijdperk van 11 prachtige jaren is het laatste stuk onder artistieke leiding van Jaap in 2007 "Zusters in Zake".

Karin Buwalda werkt met veel succes aan de twee volgende producties waarna het stokje wordt overgedragen aan Loek van Rhee, een man met een onvervalst Tosjopa hart. Het regiedebuut van Loek met de reprise van "De verlaege versierder" wordt in 2010 dan ook overweldigend ontvangen met 10 druk bezochte voorstellingen.

2011 is wederom een jubileumjaar. Tosjopa bestaat 50 jaar! Naast diverse activiteiten voor de leden zullen ook de vaste bezoekers getrakteerd worden op nog meer Tosjopa in dit feestelijke jaar. Door de toenemende acteertalenten worden er zelfs 3 producties gespeeld in 2011.